Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Tollasodjunk: a tollfosztás

2013. február 24. - netfolk

A paraszti társadalomban nagyon egymásra utaltan éltek az emberek, de ezt a világ legtermészetesebb dolgaként élték meg. Komaválasztáskor is olyan komát igyekeztek választani, akiről sejthető volt, hogy segít majd a kukoricafosztáskor, tollfosztáskor, fonásnál.

Az év során számos olyan alkalom volt, amikor az emberek együtt dolgoztak. Szerettek együtt dolgozni, mert ez nemcsak a munkának, hanem a beszélgetésnek, az éneklésnek, a szórakozásnak is az ideje volt. Amikor még nem volt villanyvilágítás sem az emberek számára ezek az alkalmak jelentették a szórakozási lehetőséget az igencsak hosszú téli estéken.

 Mi a tollfosztás?

A tollfosztás kaláka jellegű munka, egyszerre közös dolog és együttes szórakozás A legélőbb társas munka, még mindig találni! Sőt, néhol, ahol megszűnt a fonó intézménye a tollfosztó vette át közösségi szerepét. Tollfosztáskor vagy bérelt házba mentek dolgozni, vagy meghívásra a lányok, asszonyok, mert  jellemzően csak nők vehettek rajta részt.

 Nézzük is meg a tollfosztás hogyan zajlik a nógrádi Tájházban:

A tollfosztáskor a száráról letépdesték a tollat. A háziasszony mindenki elé egy-egy halom tollat tett, ami egyre töpörödött, ahogy tépkedték a tollat és a pelyhet a szárról. A munka eredményét óvatosan - hogy ne röppenjen el a levegőbe - összegyűjtötték, aztán beletöltötték egy párnahuzatba, utána meg a dunyhába vagy párnába. A magyar parasztságnál a tollal töltött dunna használata a 17. századtól bizonyítottan jelen volt.
A vetett ágyban alul volt a szalmazsák, arra került a derékalj. A derékaljba az első kopasztású tollat tették. Erre lepedőt terítettek, majd legalább négy párnát. Erre jött még legalább egy dunna. Az ünneplő dunnát pehellyel töltötték.
A lányok kelengyéjének legfontosabb részét jelentő dunnába a tollat a libafosztással teremtették elő. Az árva vagy félárva leánynak összeadták a falubeliek a toll-mennyiséget, amire szüksége volt, mert tudták, hogy nincs édesanyja, aki tollfosztót szervezne a számára. A lakodalmi előkészület előtt a leendő menyasszonynak fosztották a tollat.

Honnan volt a toll?

A fiatal ludakat évente legalább háromszor jól megtépték. A ludat először 9–10 hetes korában tépték. A második tépés ez után 7 héttel  következett. Ez a tépés nem volt ám olyan egyszerű munka, szakértelmet, gyakorlatot kívánt, a kóklerek kárt tehettek a liba bőrében!

Na, szegény jó Márton lúd, nem ez a kedvenc része!


A fonástiltó napokon, kedden, pénteken, vasárnap és ünnepnapokon, Borbála, Luca és Miklós napján tollat fosztottak.  Munka közben mézes pálinkával, kaláccsal fokozták a hangulatot. Farsang végén a maszkos alakok a tollfosztóba mentek el szórakoztatni a tüsténkedőket. Ezek az alakoskodók sokszor kötözködtek, randalíroztak, s akkor aztán csak úgy repkedett a toll! Mézzel, lekvárral bekenték az arcukat és erre pedig jól ráragadt a sok pihe, ezzel mókáztak.  
 Előfordult, hogy az asszonyok citerást fogadtak és reggelig folytatták a mulatságot.

A tollfosztóban a gazdasszony süteménnyel, borral kínálta a fosztásban résztvevőket.

 

Szokás volt, hogy a legények összeszedték a kocsányokat, és a lányok háza elé szórták. Másnap aztán megfigyelték, hogy eltakarították-e. Kókán a toll csumáját a legény összeszedte, és a neki tetsző lány háza előtt szórta el.  Míg más helyen ez  megszégyenítésnek számított, ott ilyen sajátosan  udvaroltak.

A tollfosztóba csak a komoly udvarló mehetett, ha férfi egyáltalán betehette a lábát, de ő sem időzhetett sokáig. A Dunántúlon azonban a tollfosztó vette át a fonó szerepét. A tollfosztóban énekeltek, beszélgettek. Az alábbi ének is tollfosztóból származik:

     Tollfosztóban voltam az este,

Édesanyám azt is kileste.

Mindig csak azt hányja veti szememre,

Kivel beszélgettem az este.

 

Nem beszélgettem, én senkivel,

Édesanyám testvéröccsivel.

Azzal sem beszélgettem én sokáig,

Éjfél után három óráig.

 

 

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://www.tapiosagihagyomanyorzok.eoldal.hu/cikkek/altalanos-nepszokasok/tollfosztas-teli-nepszokasok-.html

http://www.nyeomszsz.org/orszavak/pdf/VasasTollfoszto.pdf

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-693.html

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_kisebbsegek/2009/nemetek/Budaors/pages/023_Kukoricafosztas_disznovagas.htm

Néprajzi lexikon

http://www.historia.hu/archivum/2005/0510tatrai_telimunkak.htm

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr105099424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása