Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Kicsoda Üszögös Szent Péter? A napján nem tanácsos dolgozni!

Ne dolgozz ma!

2013. február 22. - netfolk

 

peter.jpgÜszögös Szent Péter vagy  Üszögető Szent Péter néhol Széklábfúró Szent Pétör napja február 22-e, ekkor  a hagyomány szerint Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.

Üszögös Szent Péter napja nevét állítólag egy elhallásnak köszönheti: a „cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása „Szent Péter ü székössége", ebből lett aztán az üszögös (üszkös), mely elnevezés köré kialakult a népi hagyomány.

pe.jpg
Ennek a napnak az időjárásától függ, hogy üszögös lesz-e a gabona.

 MUNKATILALOM! FIGYELEM! Ezen a napon az asszonyok, nem nyúltak lisztbe, nehogy üszkös legyen a búza. Libát, tyúkot sem jó ekkor ültetni, mert üszögös lesz a tojás, azaz megfeketedik és nem kél ki. A gabona üszkösödése gombás megbetegedés, mely ma már könnyen kezelhető, régen azonban nagy károkat okozott. Szemes gabonát vittek a szobába, ahol a kereszt és mécses elé tették, hogy védje meg az üszkösödéstől a termést.

A néphit szerint, ha ezen a napon csapkodó eső esik, vagy ködös az idő, bizonyosan megüszkösödik a búza.

A képen üszkös  kukorica látható:

agroinform_20120822081028_4.jpg

A magyar hagyományban szerencsétlen napnak számított, nem volt tanácsos munkába fogni.

Hazánk több vidékén ez a nap a "szólítás" napja, amelyen megkérdezték a birtokokon szolgáló csikósokat, gulyásokat, béreseket, szőlőpásztorokat, kocsisokat, hogy akarnak-e maradni a következő évben is.  Az emberek panaszaikat, kívánságaikat is elmondhatták ezen a napon.

 Ezen a napon szedték fel a biztonságos haladást jelző szalmacsóvákat is a Tisza jegéről, mert ekkor már lazulni kezdett, már sehol sem lehetett átkelni biztonsággal!

Ehhez a naphoz kapcsolódó időjóslásjóslás: "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." "Amilyen némű Péter urunk estélye, olyan idő lészen negyven napig" - tudatja a 300 évvel ezelőtti lőcsei kalendárium. "Ha éjjel meg nem fagy, tovább se félj a fagytul" - mondogatták.
Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz József-napkor is.

Ennek a napnak az időjárásától függ, hogy üszögös lesz-e a gabona, mint a képen látható búza.

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr665098529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása