Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Még az év vadvirága is volt a tőzike

2013. január 13. - netfolk

Hazánkban  évek óta megválasztják az „Év madarát”, az „Év fáját”. Mellettük létezik  az „Év hala”,„Év gombája” és „Év denevére” is. E mozgalmak nyomán 2011-től minden évben itt az Év vadvirága. A mozgalom célja láthatóan  az, hogy évről-évre fókuszba kerüljön egy olyan  vadon élő  virágos növényünk, mely hazánk több vidékén elterjedt.  Egy-egy  olyan látványos faj esélyes, mely  veszélyeztetettségével felhívja a figyelmet a  természeti környezetünk sérülékenységére.

Az első megválasztott „Év vadvirága”  a  gyönyörű leánykökörcsin  lett.

P.jpg

 

 

 

Egy évre rá  a tavaszi hérics lett a nyertes.

2013-ban  a nyári tőzike (Leucojum aestivum) kerül a figyelem középpontjába.

 Miféle növény a nyári tőzike?

 A tőzikét néha hóvirágnak, vagy épp gyöngyvirágnak nézik, mert mindkettőre nagyon hasonlít ez a kedves hagymás növény.tzike.jpg

 

Aprócska fehér, bókoló virágaival a tavasz legszebb hírnökei közé tartozik a tőzike, amely akár csak a hóvirág önszaporító, így évről évre egyre több fehér virág tűnik fel A  hóvirág  kisebb termetű  a tőzikénél, de leplei is két körben állnak, míg a tőzike esetében  egy körben.Fél méter magas is lehet  a szára.  Áprilistól júniusig ligeterdőkben, réteken, ártéri erdőkben  virágzik.

Védett, eszmei értéke 2000 forint.

A leánykökörcsin, a tavaszi hérics, a nyári tőzike a többi vadvirágunkkal együtt közös kincsünk. Örülök, ha ilyen " indirekt" módon tanulhatok  ezekről a csodákról.

 

Forrás:

http://novenyhatarozo.info/noveny/nyari-tozike.html#

http://www.mme.hu/pedagogia-koernyezeti-neveles/pedagogusoknak/ev-allatai-noevenyei.html

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr115009141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása