Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Értékőrző könyvsorozat - népművészeti kiadványok

2013. január 02. - netfolk

 
 Az Értékőrző könyvsorozat jelenleg három kötetből áll. A  könyvek  40 oldalas A/5 -ös formátumú kiadványok, 16 színes oldallal.  Bemutatnak egy-egy mestert, a  művészetét, életpályáját, műveit  riport formában olvashatjuk.
  A művészeti alkotások mellett olyan fortélyokat is megtudhatunk a könyvekből, mint hogy hogyan fújjuk ki a hímesnek való tojást, hogyan készíthetünk csuhéból boszorkányt,  mivel és milyen mintákkal célszerű a bútorfestést az amatőröknek elkezdeniük.
A sorozatot a Nemzeti Geográfia adta ki, Tánczos Erzsébet írta és szerkesztette.



Az érdeklődők forduljanak hozzám bizalommal, szívesen megosztom a részleteket. A könyvek ára egységesen 950 forint.

Kedvcsinálónak:


Báling Aranka:

Évszakok és mesterségek

Falun minden munkának meghatározott ideje volt, csúszás ebben nem lehetett, és mindez megadta az év és az élet ritmusát. A népi kézművesség is igazodott az évszakok diktálta rendhez. Ezt a kört járjuk végig kiadványunkban. Kísérőnk Báling Lászlóné Aranka életét kicsi gyermek kora óta meghatározza a népi kultúra. Népi játszóház-vezetőként a fortélyokat is szívesen bemutatja, meg is tanítja. Ebben a könyvben is ezt teszi.

 „Az év rendje meghatározza, hogy mikor melyik tevékenységem a hangsúlyos.”

Ament Éva

Festett bútorok

  A festett bútor világában minden benne van, ami népi iparművészetből fontos: az anyag tisztelete, a megmunkálás tökéletessége, a minták üzenethordozó szerepe, a növények, ásványok festékanyagának ismerete és az ezeket rögzítő különböző kötőanyagok házi előállítása. Házigazdánk Ament Éva az Iharos Egyesület elnöke, a NESZ Régi Ritka Mesterségek szakmai bizottságának elnöke. Fő profilja a bútorfestés. A bemutatott munkák között akad rekonstruált régi darab, korhű, pontos másolat és a népművészetet mindig kísérő önálló továbbgondolás. Végezetül láthatunk egy méretarányosan kicsinyített babaszobát, ami olyan, mintha valamiféle tündérvarázslat zsugorította volna össze.

libisch Győzőné Zsóka

Lószőr-ékszerek

Libisch Győzőné Zsóka talán a legidőigényesebb tradíciót, a lószőrékszerek készítését választotta. Találkozhatunk vele a mesterek különféle ünnepein. Készíti az ékszereket, folyamatosan kísérletezik, és tanítja az érdeklődőket. „Ezek a munkák a lelkemből szakadtak ki.”
 

„Azok is a nemzet díszére élnek, kik a szép mesterségekben magokat mások felett jelesen megkülönböztetik” (Mátray Rottkrepf Gábor, 1928)

 Tánczos Erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr824961450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása