Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

December 29. Tamás napja, de melyik Tamásé?

2012. december 28. - netfolk

malac.jpg

Országszerte disznóölő nap, pont mint december 21-én " hitetlen " Tamás napja.  A disznó háját bizonyos vidékeken e napon teszik el, ez a tamáshája, amelyet gyógyító ír készítésére használnak.

Melyik Tamás napja a mai?

beckett.jpegBECKET SZENT TAMÁS napja. Ő  1118-ban született, szülei a legkiválóbb iskolába járatták. A Canterburyi egyházmegyében volt pap, különböző kényes feladatait kiválóan látta el, majd II. Henrik király lordkancellárja lett, és a király megbízta fia nevelésével is. Munkáit ekkoriban is kiválóan látta el, sokszor még az Egyház jogainak feláldozása árán is.

A király feltétlen hívét látta Tamásban, elhatározta, hogy érsekké teszi. Tamás figyelmeztette a királyt, hogy mint érsek a király akarata ellen kell sok mindent tennie, ezért véget fog érni  barátságuk.  Ellenkezése dacára püspökké választották, ő lett a canterburyi érsek. Mivel az Egyház jogait  védte II. Henrik királlyal szemben, ezért  kezdetben pénzbüntetésre, majd börtönbüntetésre ítélték. Tamás  Franciaországba menekült. Ott maradt  hat évig száműzetésben , azután  a király  kibékült vele. Kapcsolatuk azonban  ismét elmérgesedett. A felbőszült király uszítására zsoldosai 1170. december 29-én az esti zsolozsmáját végző érseket az oltár előtt, papjai szeme láttára ölték meg. 3 évre rá szentté avatta a pápa.

b.jpeg

 Meggyilkolásának emlékhely a Canterbury katedrálisában:

220px-Thomas_Becket_in_Canterbury_Cathedral_03.JPGÉrdekesség, és a történelem szomorú tragédiája, hogy Tamást halála után még egyszer elítélték. Hogyan történhetett ez? Úgy, hogy  VIII. Henrik király  néhány évszázad múlva  számvetésre idézte Tamást. Mivel a halott akadályoztatottság miatt nem jelenhetett meg, a hatalmi őrületben tobzódó király lázadás, makacsság és felségárulás címén halálra ítélte: sírját feldúlták, ereklyéit elégették, a sírjában levő értékeket elkobozták, szobrait, képmásait és más emlékeket megsemmisítettek.

Forrás:

http://www.katolikus.hu/szentek/1229.html

katolikusradio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr164983580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása