Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Mi az a napforduló? Nyakunkon a NYÁRI- a varázslások ideje

2012. december 18. - netfolk

napfor.jpgMivel közeledünk a  NYÁRI  NAPFORDULÓhoz,  nézzük, hogy mi is a napforduló a néphagyományban!

 

Válaszként  álljon elsőként  itt a Néprajzi Lexikon meghatározása:

" A napforduló nem más, mint két asztronómiai időpont:

1.) a nyári napforduló idején a Ráktérítőn éri el a Nap a zenitet, és az északi félgömbön leghosszabb a nappal.

2.) a téli napforduló idején a Baktérítőn éri el a Nap a zenitet, és az északi félgömbön leghosszabb az éjszaka.

A napfordulók azoknál a népeknél lettek ünnepnapokká, amelyek először tértek rá a szoláris, azaz napév szerinti időszámításra, és ahol jelentős napkultusz alakult ki."

A kereszténység kialakulása idején  a Római Birodalomban  már a Julius Caesar-féle szoláris naptárat használták, és a Napot megszemélyesítve, különféle istenek alakjában tisztelték.

A nappaloknak a téli napfordulótól kezdődő hosszabbodását a napisten újjászületéseként ünnepelték.

A keresztény egyház a 4. századtól kezdve ekkorra  tette Krisztus születésnapját, azaz karácsony ünnepét .Krisztust (jelképesen) a " legyőzhetetlen nappal" azonosították.

 

Az európai népeknek  már az ősidőkben is voltak ünnepi rítusai, amelyekkel az év leghosszabb nappalait meg  éjszakáit ünnepelték.

 

napfo.jpgA téli napfordulat ünnepköre, mely András napjától farsang farkáig tart, jóval hosszabbra   nyúlik , mint a nyári napforduló ünnepi időszaka.  Azért, mert  a természet télen  pihen,  s nyugalomban van az is, akit munkája a természethez köt.   Ráérősen ünnepel, de  figyelme    már   a következő évi termés és az állatszaporodás körül  jár.  Ennek érdekében próbálja megtenni ami hatalmában áll, s megnyerni  a természet erőit.  Csoda-e tehát, ha az egyház elfogadta a  napfordulók pogány külsőségekkel való ünneplését , de azokat saját tartalommal és jelentéssel  töltötte meg?

 

Persze a napév szerinti időszámítással és a naptisztelettel függött össze a nyári napforduló is. Ezt ünnepi rítusokkal,  főként a tűzgyújtással ünneplik a mai napig . Az 5. századtól az egyház  a nyári napfordulót  is keresztény ünneppé tette, ebből lett Szent Iván nap, azaz Keresztelő Szent János ünnepe. A Közép-európai paraszti kultúrákban, így a magyaroknál is, a napfordulók körül  ünnepi  szokások alakultak ki, hiedelmek fűződnek hozzájuk, melyek  igen régre nyúlnak vissza. A karácsonyi regölések és a Szent Iváni rítusénekek is megőrizték  az ősi szokásokat. A keresztény egyház a nyári napfordulót “Szent Iván napjával” helyettesítette.

 

 

A nyári napforduló ünnepét a következő, tűzzel kapcsolatos mágikus népszokások jellemzik:

Bod Péter református lelkész (1712-1769) leírása alapján tudjuk, hogy Szent Iván napon ilyen dolgokat végeztek

  1. A gyermekek  mindenféle éghető, bűzkeltő dolgot gyűjtöttek s tüzet raktak belőlük, hogy a kígyók ne szaporodjanak ott, minthogy ez Szent János napja tájában szokott lenni. Tüzet ugrottak,  és azt kívánták, hogy minden szomorúságuk égjen el. A nyárközépi tűzgyújtással  az ősi ember minden bizonnyal a Napot próbálta meg támogatni a sötétséggel vívott harcában.
  2. Égő üszkökkel a kezükben járták a határt, hogy megáldják a termést
  3. Égő kerekeket gurítottak le vagy forgattak, annak örömére  hogy a nap már az égen felső pontjára hágott.

maglya.jpg

 

A nyári napforduló ünnepét a jövendőmondásra is különösen alkalmasnak tartották.


A Szent Iván-nap előtti kakukkszó olcsó, az utána való drága gabonát jósolt. A palóc lányok a tűz kialvása után a kenderföldre mentek, és ott egyenként a kenderbe heveredtek. Azt tartották, hogy amelyikük után a letiport kender feláll, az egy éven belül férjhez megy. A fiatal házasok 13 szem parazsat tettek egy fazékba, aztán az asszony  eldobta a fazekat jó magasra, és ha egy szem parázs sem hullott ki belőle, boldog családi életre számíthattak.

A néphit szerint…

Aki Szent Iván napján pillangót fog, az egész évben szerencsés lesz. A fehér lepke szerencsét hoz, a sárga pénzt, a tarka lepke szerelmet. A szürke, barna vagy fekete pillangót meg ne fogja, mert  az bajt hoz. A  kora reggel fogott szentjánosbogár viszont az egészségvarázslás része.

A gyermekáldásra vágyók vagy épp várandósok, ha szép gyermeket szeretnének, szedjenek cseresznyét vagy almát, és este a tűz mellett egyék meg – a tűzben megsütött gyümölcsök gyógyító erejűek.


Tűzbedobálás mint varázslat:


Amennyiben a tűzbe dobott anyag lángra lobban, és nem fröcskölődik szét az egész tűzfelületre, az a dolgok jóra fordulnak!  Ha nagy szikrát vet az olaj, és a szikrák a tűz körén kívülre szállnak, akkor a dolgok rosszabbra fordulnak. ha a tűzbe dobott anyag eloltja a lángot, akkor valaki (lehet, hogy pont az, aki a tüzet rakta) megbetegszik. Ha virágkoszorút dobnak át a tűz felett a szerelmesek, és a másiknak sikerül elkapni, biztos a boldogság. Viszont ha a koszorú a tűzbe pottyan, akkor vége lesz.

A nyári napfordulókor  virágzik a páfrány.

pafranykert2.jpgMiért érdekes ez? A páfrány virága a növények tiszavirága, mert  csak néhány pillanatig él, azután elhervad. A néphagyomány szerint azonban aki megpillantja, az  érteni fogja az állatok nyelvét és meglátja a földbe rejtett kincseket. A  boszorkányok is a páfrány virágának köszönhetik mágikus erejüket!
A páfrány virágát láthatatlanná tevő varázsszernek tartották.

Sajnos  szinte lehetetlen megszerezni a páfrány virágát, mert a bimbó fakadását kísérő mágikus fuvallat mély álmot bocsát az emberre. Abban a pillanatban, amikor a virág kinyílik, odarepül egy apróka madár, és elragadja az ember elől.  Az is lehet, hogy az ördög szakítja le a virágot, mivel nem akarja, hogy más is rendelkezzen az általa birtokolt mágikus erővel.


    

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/ezoteria/20120621/nyari-napfordulo/

http://www.met.hu/ismeret-tar/naphold/

http://mek.niif.hu/04700/04798/html/katona_folklor0015.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-1733.html

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/teli_napfordulo_a_csillagaszati_tel_kezdete

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr254937953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása