Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A vadgesztenyék : aranybarna energiagömbőcök

2012. október 17. - netfolk

VADG.jpgElárulok egy titkot: kamaszkorom óta minden ősszel-télen van a kabátzsebemben egy fényes gesztenye, mert olyan jó forgatni. Mostantól meg is tudom indokolni, miért rejtek fényes gombócot a zsebemben: a babona szerint a vadgesztenye megvéd a betegségektől!

A burka persze szúrós, ezt a Makám is megénekelte:

 

 

gesztenyebabak-2.jpg
Gyárfás Endre: Gesztenyéző
Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Gesztenyéből fabrikálok
Buksi fejű barna bábot.

Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Ha vagytok már jó néhányan,
Megnyitom a bábszínházam.

gesztgyerek.jpg

A gesztenye figurák a gyerekek  ( és szüleik) kedvencei, nagyon  jó időtöltés a készítésük. Nem szükséges  megelégednünk a gesztenye gyerek készítésével, egész lakberendezést, hétfejű sárkányt-miegymást  készíthetünk a fényes gömbőcökből. Mindig nyerő a saját fantázia, de remek ötletek vannak például a  „Terménybábok” vagy a „Termésfigurák” című barkácsolós könyvekben, ezekben a gesztenye mellett más terméseket is láthatunk.

Bevált tipp: nem könnyű a gesztenyéket kilyuggatni, ha jó sok figurát készítünk. Nekem a dugóhúzó használata vált be- csitt, a férjem mit sem tud erről – melegen ajánlom, olyan, mintha gesztenyefúrásra találták volna ki!

Itt is van sok jópofa gesztenyealkotás.: http://blog.mindennapraegyjatek.hu/index.php/2010/09/gesztenyfigurak/.

A vadgesztenye festőnövény:

Leveleit, virágát, gesztenyéjét használjuk festéshez. A levelek sárgásbarna, a virágok sárga, a gesztenyék barna színt adnak.

gesztfelepites.jpg

 Mindannyiunk egyik kedvenc fája a vadgesztenye, azaz lógesztenye,  más néven fehér bokrétafa. Tizenöt faja létezik. Akár 30 méter magasra is megnő.  Tudtad, hogy Elő-Ázsiából származik, a Balkánon keresztül került el Magyarországra? Dús, fehér fürtös virágzata, és a tüskés tokban érő fényes, gesztenyebarna magjai szívmelengetően szépek.

 Emberi fogyasztásra - szemben a szelídgesztenyével - nem alkalmas,  csak az őzek, a szarvasok és a vaddisznók csemegézhetnek belőle.

 Úgy 20 éve jelent meg  kis hazánkban a vadgesztenyefák egy kártevője, az aknázómoly. Ez az állat  a fa  leveleire rakja le a tojásait- Ezekből a kifejlődő a hernyó vékony szálon a földre ejtőernyőzik , majd   a talajban prímán áttelel. A megbetegített fák  pedig néhány év múlva elpusztulnak. A kártevő aknázómoly ellen eredményes védekezési módszer az, ha a  fertőzött leveleket összegyűjtjük és megsemmisítjük.

gesztbeteg.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=cS4_J-20SGU

 

Mire jó még  a vadgesztenye?

 Nagyon sok mindenre. Gyógyászati célokra a magját, virágját, kérgét és levelét is felhasználják. A vadgesztenye jótékony hatással van a vénákra, teája a erősíti is azokat.

 A faleveleket  ízületi bántalmak enyhítésére használják.

A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerek, krémek előállítása során.

Külsőleg  a népgyógyászatban régóta  használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.

A népi gyógyászat már évszázadok óta használja a vadgesztenyét visszér gyógyítására, mivel  gátolja a vizesedést, megerősíti az érfalakat, sőt, növeli rugalmasságukat . Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően használatával a visszeres fájdalmak  enyhülnek. Ezért a vadgesztenye az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. Hatására javul a vénás- és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás.

 

F302401_1.jpg

Hogyan használjuk?

Vadgesztenye fürdőhöz így juthatunk: 2 evőkanálnyi morzsolt vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez. Áztassuk a fájó tagunkat.


Így készíthetünk teát: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.


 Így készíthetünk tinktúrát : A tinktúra elkészítéséhez kb 20 db vadgesztenyére van szükség és 500 ml tiszta szeszre. Az apróra vágott gesztenyét keverjük össze a vodkával,  majd turmixoljuk pépesre . Ezután töltsük üvegbe és legalább 20 napig tartsuk sötét, hűvös helyen.
 Minden nap fel kell rázni a keveréket. Ezt a keveréket kizárólag külsőleg szabad alkalmazni!

Ez is vadgesztenye tinktúra recept: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Vadgesztenyelisztet  beszerezhetünk bioboltban, de az is jó, ha a héj nélküli magot negyedeljük, majd az aprítógépre bízzuk. Szárítsuk  ki a zúzalékot.

 Vadgesztenye pépre így tehetünk szert: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet  ( vagy házi zúzalékot) keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületek gyógyítója.
 

Ez  szükséges a  fürdő elkészítéséhez: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel.  8-10 perc  elteltével szűrjük le, a főzetet, és  öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén kúraszerű használata ajánlott..

A vadgesztenye krém így készül:  Vegyünk elő  150 ml vadgesztenye tinktúrát  - receptjeit lásd fentebb. Oldjunk fel 3 tasak zselatint 150 ml vízben.  Szakadatlanul kavargassuk. Amikor sűrűsödni kezd, akkor több részletben löttyintsük  hozzá a vadgesztenye tinktúrát  meg még néhány  csepp levendula olajat. Ha megfelelő állagúra sűrűsítettük, vegyük le a tűzről, és töltsük üvegbe. Ezután már nincs más dolgunk, mint  kipróbálni, ugyanis a vadgesztenye irritálhatja a bőrünket. Ha   1 nappal a próba után sem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken. Naponta kétszer masszírozzuk be. A krémet 3 hónapon belül használjuk el, tartsuk hűvös sötét helyen.

 

Moshatunk is vele:

 A  megpucolt és apróra  vágott vagy összedarált terméseket, egyszerre úgy  4 szemet kis vászonzacskóba téve a helyezzük a ruhák közé és már moshatunk velük.


Na még néhány vers, nem bírok magammal:

Csanádi Imre: Vadgesztenye


Vadgesztenye fának de vastag
az ága.
Szomszédék Gyurija két kezével
rázza...

Potyog a gesztenye kipp- kopp
Kipp- kopp Gyurka,
Tüskés az én bundám
Vigyázz az orrodra!

  

Nemes Nagy Ágnes: Gesztenyefa levél


Találtam egy falevelet,
gesztenyefa levelet.
Mintha megtaláltam volna
egy óriás tenyeret.

Ha az arcom elé tartom,
látom, nagyobb, mint az arcom.
Ha a fejem fölé teszem,
látom, nagyobb, mint a fejem.

Hogyha eső cseperegne
nem bánnám, hogy csepereg,
az óriás nappal - éjjel
óriási tenyerével,
befödné a fejemet


Forrás:
viragvagyfuszer.blogspot.com

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/oktober/a-vadgesztenye.html

http://home.kpn.nl/nickl001/acsk-2009-7.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr694850550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodrogközy Katona Zsuzsa 2016.09.20. 08:45:29

Az én vadgszetenye versem - sajnos a szerzőt nem ismerem, a leánykám tanulta az óvodában több, mint 40 éve:
Gesztenye Gusztika zöld faágon lakott
Nem volt ködmönkéje, nem viselt kalapot
Addig izgett mozgott, míg kirepedt a bőre; leesett a földre
Jaj, de fényes legényke lett belőle!
süti beállítások módosítása