Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 9. Dénes napja – időjárás jósló nap

Déneskor ha esik, esős lesz tavaszig.

2012. október 09. - netfolk

piktogram.jpgDéneskor ha esik, esős lesz tavaszig.

Október  kilencedike  Dénes nap. Nyelvészeink megállapították, hogy a közkedvelt utónév  görög eredetű, s  a bor és a mámor istenének, Dionüszosznak a nevéből ered.

 A népi kalendárium a szüret-idő e jeles napját inkább az időjósok figyelmébe ajánlja, merthogy a mártír püspök, Dénes névünnepe "megmutatja" a telet, ugyanis, ha északról fúj a szél, és tiszta az ég, és a csillagok is tündökölve ragyognak: szigorú, kemény tél várható. Ha viszont napnyugat felől fú a szél, és az ég egy kissé felhős, akkor enyhe tél, korai tavasz és bő termés lesz a jövő évben.

Milyen lesz a tél 2014-ben? Nem tudom, de mai gázárak mellett én erősen remélem, azért bőven lesz ma nyugati szél, hogy biztosítsa az enyhe telet.

 

forrás: gyogylapik.bloglap.hu

köpönyeg.hu

http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr814827572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása