Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 4. - Ferenc napja

2012. október 04. - netfolk

frencallatok.jpg

 

Isten szegénykéje:

 Vajon ki az a " névnapos", aki 1182-ben született, és mindenki tudja, ki volt Ő?  Édesapja  posztókereskedő, Assisi leggazdagabb embere volt. Édesanyja  finomlelkű, művészetkedvelő  asszony. A fiú születésekor édesanyja a János nevet adta, majd mikor apja hazatért, mégis inkább a Ferenc  nevet adták a gyermeknek. Hogy miért?   Azért, mert  a Jánossal ellentétben, a Ferenc név  név  ezt jelenti: komoly,  agyafúrt, jó üzleti képességekkel rendelkezõ személy.  Ferenc a gazdag fiatalok könnyelmű és léha életét élte, nem éppen szent életet.

Igen, Assisi Szent Ferencről van szó.

Részt vett több háborúban, többször megsebesült. Az egyik ilyen alkalom aztán gyökeresen megváltoztatta az életét:  a sebesülésből  felgyógyulván  átértékelt  sok mindent.De ez csak annyit jelentett, hogy már nem kereskedő, hanem lovag akart lenni, s már nem a pénz, hanem a dicsőség és a hírnév vonzotta. Rómába is elzarándokolt, s ruháját is elcserélte egy koldussal.

Zarándoklása során súlyosan megbetegedett. Ekkor egy látomásában megjelent előtte Jézus Krisztus, aki felszólította, forduljon vissza.   Kiéhezett, ápolatlan emberként tért haza.Apja a pincébe zárta, anyja szabadította ki onnan . Apja feljelentette, hogy visszaperelje pénzét a fiától. A nyilvános tárgyalás azonban meghökkentő módon zárult: a fiú levette ruháját, és erszényével együtt a püspök lába elé tette. Attól kezdve minden idejét betegek ápolására, nyomorultak gyámolítására fordította.  Ferenc ekkor 24 éves.Eladta minden örökölt vagyonát, és bűnbánást hirdetve járta a vidéket.

 http://magyarkurir.hu/hirek/assisi-szent-ferencFerenc ezután rendbe hozatta a  bencés szerzetesek Assisi közelében lévő templomát, és szegénységet hirdető követőivel, és egy rendalapítási kérelemmel III. Ince pápához fordult, aki ezt meg is adta. Eleinte nem volt könnyű bizonyítania változását, de amikor sikerült, közszeretetnek örvendett. Amikor megérkezett egy városba, zúgtak a harangok, örvendeztek a férfiak és az asszonyok.  

ferenc-es-klara-web.gif

 

Az "assisi bűnbánók" végtelen türelme hamarosan felkeltette az emberek figyelmét. Vidámak voltak, és nagyon figyelmesek egymással. Ezért sokan döntöttek úgy, hogy elajándékozzák vagyonukat, és csatlakoznak a rendhez.  Magyarországon először a XIV. században íródott Jókai-kódexben jegyezték le tetteit: prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó farkast...

 

Azt akarta, hogy minden keresztény legyen bőkezű nemcsak a szegények, hanem az iránt is. Igen  rendben van, hogy az Ő napján tartjuk az Állatok Világnapját.

assisi-szent-ferenc-az-allatokkal.jpgSzent Ferenc ezt mondogatta a pacsirtákról: "Pacsirta nővérünknek kapuciuma van, mint a szerzeteseknek, és alázatos madár. Szívesen járja az útszéleket, hogy valami gabonafélét keressen magának, és még ha állatok piszkában találja is azt, kicsipegeti és megeszi. Röptében dicséri az Urat, mint a jó szerzetesek, akik megvetik a földieket, és akiknek hazája a mennyben van. Azonkívül ruhája, mármint tollazata a földhöz hasonlít. Ezzel példát nyújt a szerzeteseknek, hogy nem szabad színes és finom ruhákat hordaniuk, hanem csak olyant, mint a halotti ruha, földszínűt."

 

 

 

 FERENC NAP A NÉPHAGYOMÁNYBAN:

vetes.jpg

 

Október eleje a mezőgazdasági munkák szempontjából igen fontos: több helyen a Ferenc-hetet tartották a vetésre legmegfelelőbb időszaknak.
Ferenc napja háziasszonyok  számára igen fontos volt. A vetés napján nem sütöttek kenyeret, ezzel is igyekeztek biztosítani, hogy kikeljen a mag. A kotlós ültetése így zajlott Ferenc napján: nyírfaágat tettek a tyúk fészkébe. Ez a hiedelmük szerint megvédte a tojásból kikelő csibéket a gonosz hatalmától.

 szolofurt_2.jpg

Assisi Szent Ferenc emléknapja a néphagyományban a szüret kezdetét is jelentette.

Ezt talán  Ferenc egyik csodája is ihlette:  egy pap szőlejét megették a Ferenc látására összegyülekezett emberek. A kesergő plébános azonban a  maradványból mégis több bort préselt, mint amennyi valaha is termett neki.

A miskei szőlősgazdáknak ezen a napon kellett a szürethez hozzáfognia. Előtte kanászostorral durrogtattak a hegyen. Így ötvöződött a mágikus gonoszűzés, és a szakrális oltalomkeresés egymással.

 Egy   sztori Szent Ferenc szobráról:

Volt egy útszéli Szent Ferenc-szobor valahol Dóc mellett. A hagyomány szerint egyszer egy juhász ráborította a szűrét és azt mondta neki: ha szent vagy, vigyázz rá. Ő meg elment három napig mulatni. Amikor visszajött, a szűrnek  hűlt helyét találta. A szobrot erre összezúzta, amiért állítólag három évre el is ítélték. Nem is újították föl, hanem a sándorfalvi régi temetőből engesztelésül feszületet hoztak a helyére. A környező dűlőnek azóta Szentferenc a neve.

 Idézetek  Szent Ferenctől:

 

"A kereszt és a mennyország ugyanaz"

"Boldog az az ember, aki hozzátartozói tökéletlenségét éppúgy elviseli, ahogy szeretné, ha az ő tökéletlenségét mások elviselnék."
   
"Add, hogy ne engem szeressenek, hanem én szeressek, mert akkor kap az ember, ha ad."
   
"Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen."
   
"Hadd vigyem a hitet,
hogy szétoszlassam a sötétséget,
s az örömöt vigyem oda,
ahol szenvedés az élet."
       
"Egy cseppnyi őszinte szeretet nemesebb tengernyi tudománynál."

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://metropolita.hu/m2/?p=19040

http://mek.oszk.hu/04600/04657/html/unnepikii0065/unnepikii0065.html

Néprajzi lexikon,

http://metropolita.hu/m2/?p=19040

http://www.totem.eoldal.hu/cikkek/latva-latni/termeszetesen.html

http://magyarkurir.hu/hirek/assisi-szent-ferenc

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr1004816072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása